maanantai 23. maaliskuuta 2015

Muutama ruoka juttu ja kävin sirkuksessa

Ruoanlaitto on rentouttavaa ja kivaa puuha, kun siihen varaa tarpeeksi aikaa, hyvät raaka-aineet ja vielä hauskempaa on kun tekemästäni ruoasta saa nauttia kaveritkin. 

Keittiön pöytää koristaa pino kasviskeittokirjoja, joita äitini innokaasti minulle hankkii. Kokkaaminen on osoittautunut yhteiseksi harrastuksiksi meille. Ruoanlaitosta äiti innostui todella kun ryhdyin kasvisruokavaliolle, ravitsevan kasvisruoka vaati raaka-aine valintojen pohtimista eikä riittänyt, että heitti vain porkkanat ja perunan kattilaan. Kasvissyönnin taisin aloittaa 15- 16 vuotiaana, 21 vuotiaana jatkan vielä samalla linjalla. Nykyään harkitsen muidenkin eläinkunnan tuotteiden ostamista. Ostan kun on tarve ja suosin suomalaista. Itselleni kasvissyönti ei koskaan ole ollut mikään iso juttu, tein niin koska tuntui siltä. En pahemmmin pitänyt punaisesta lihasta, joten sen jättäminen oli helppo valinta. Vaalea lihaa söin vielä ja kun aloin vähentää lintukarjaa, piti hetki miettiä miksi niin teen ja olenko valmis tiukalle lihatomalle linjalle? Onhan se ekologinen ja ehkä jopa moraalinen valinta, mutta pitääkö itseään sätiä muutaman hot wingsin takia? Monet vegetaristit ja vegaanit ovat ehdottomia mielipiteisään, kyllähän se olisi hienoa jos pystyisi elämään maapalloa kunnioittaen ja muita eläviä olentojaa vahingoittamatta. Utopinen ajatus ja kaunopuheisuuten kätketty. Todellisuus on yksinkertaisempi kuin mahtipontiset puheet. Syö mitä lautasellasi näet.

Valinnat ovat helpompia silloin kun ne eivät ole pakotettuja eikä ruoka aiheuta turhaa päänvaivaa. Jokaiselle vegaaniruokavalio ei sovi eikä tarvitsekkaan. Ei ketään pitäisi tuomita lautasmallin mukaan, oli sitten ääripään vegaani tai pihvistään nauttiva yksilö. On silti hyvä miettiä ravintoaan. Hyvä ruoka tekee onnelliseksi, ravitseva ja terveellinen ruoka tekee kehon onnelliseksi. Eettiset valinnat lämmittävät ainakin omaa sydäntäni. Kasvisyönti opetti minut nauttimaan kokkaamisesta, ei vain itselleni myös muille. On palkitsevaa kuulla kehuvaa palautetta onnistuneesta annoksesta. Olen saanut itsevarmuutta ruoanlaitosta ja rutiinia päivääni. On myös mukava nähdä kuinka äitini löysi itsetehdyn terveellisen ruoan ilot valintani johdosta.

En kannusta kasvisyöntiin, kannustan syömään hyvää ruokaa. Kannustan hankkimaan tuoreita, maukkaita raaka-aineita ja kokkaaman ajatus mukana. Kannustan kokkaaman perheellenne, ystävillenne tai muille tärkeille ihmisille. Ruoanlaittoon voi rentoutua, ruonalaitossa voi olla luova ja ruokaa voi tehdä suurella sydämmellä. Raaka-aineita valitessa muista pitää omat aivot mukana ja mennä sen mukaan miltä tuntuu, mitä tiedät ja miten kukkaro antaa periksi. Ruoka on tärkeää meille ei vain ravinnon takia, se yhdistää meitä. Jokaista elävää olentoa, kansaa ja ihmistä.


Punajuuri-kookossalaatti (Kasvisaskeleet, Tuija Ruuska) ja linssikeitto korianterilla. Aloin vastikään käyttämään ruususuolaa ja erittäin toimivaa kamaa! Kun kaupan mineraalisuolaa piti laittaa kourallinen niin tätä riitti ihan pieni hyppysellinen.


Memmi, mamman pupunruokavaliosta huolimatta, on vielä lihansyöjä. Kehot toimivat erillaiselle ravinnolla ja se on hyvä ihmisissäkin muistaa

Tein tässä kämppikselle vahhtokarkkijuustokakun (Juustokakut, Hannah Miles). Tämä oli kyllä diabeetikon painajainen. Vaikka en ihan kaikkia vaahtokarkkeja laittanut ja käytin vaaleansokerin sijaan intiaanisokeria oli tämä aika sokeripommi silti.

☆彡★彡☆彡★彡

Pukkan star anise & cinnamon sekä three tulsi pussiteet ja Quidam esityksen musiikit sisältävä levy.

 Loppuun vielä piti kirjoittaa Circus du Soleilin Quidam näytöksestä, pääsin ensimmäistä kertaa sirkukseen tässä vasta yli 20 vuoden iässä, hurjaa! Mutta lyhyestä virsi kaunis. Aivan mahtava esitys!! On se ihmeellistä mihin kaikkeen ihmiskeho pystyy kun on tarpeeksi tahtoa, upeaa. Oma mielikuvani sirkuksista on ollut värikkäät pellet ja vaikka itsekkin tajusin tämän mielikuvan olevan rajusti yleistävä niin nyt viimeistään jokainen ennakkoluulo sirkustaidetta kohtaan pyyhittiin pois. Lippujen hinta olisi ollut kirpaisevat 69 e. Omaani en maksanut  (kiitos äiti tästä hienosta kokemuksesta), mutta eivät rahat olisi menneet hukkaan vaikka olisinkin joutunut tuon verran pulittamaan. Taitaville taiteilijoille olisivat menneet. Musiikit olivat se verran koskettavat, että piti levykin hankkia muistoksi.


Anime käynnissä: Inuyasha
Soi tällä hetkellä: Assassin's Creed 4: Black Flag soundtrack

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti